TRACTAMENTS ESPECIALS

Nutrició

L’equip de Nutrició de Sinapsi som especialistes en alimentació i malalties neurològiques

Una dieta saludable i equilibrada pot beneficiar en gran mesura les persones amb malalties neurològiques, tant pel que fa als símptomes i els efectes secundaris de la malaltia en sí com els provocats per alguns medicaments indicats per aquestes patologies. 

 

Es recomana una alimentació saludable amb èmfasi en una ingesta adequada de proteïnes, fibra i líquids. Algunes investigacions suggereixen que una dieta rica en antioxidants i aliments fermentats pot ser beneficiosa. En etapes avançades, es poden requerir modificacions de textura i consistència dels aliments a causa de problemes de deglució. La presa de medicaments i les interaccions d’aquests amb nutrients com la proteïna o alguns minerals, s’han de vigilar especialment. També hi ha molts efectes secundaris que són particulars de cada cas i que s’han de combatre de manera individual i específica depenent de cada persona. 

D’altra banda els estudis més recents apunten que hi ha una estreta relació entre la microbiota intestinal i la malaltia de Parkinson,  ja que les persones amb parkinson acostumen a tenir una microbiota desequilibrada, i això té conseqüències en el sistema nerviós, a més d’afectar a l’intestí i a les defenses del propi cos.

S´ha investigat el paper de la dieta mediterrània, que inclou aliments rics en àcids grassos omega-3, antioxidants i vitamines del complex B, per ajudar a reduir el risc d´Alzheimer. A més, es recomana una alimentació equilibrada, baixa en greixos saturats i alta en fruites, verdures i grans sencers.

Actualment no hi ha suficients estudis sobre com ha de ser la dieta en el síndrome de Tourette, però hi ha estudis que evidencien una relació entre una alimentació sense gluten i una millora en els TICS i TOCS. A més, cal evitar aliments desencadenants com els que contenen cafeïna o glutamat monosòdic, que poden provocar al·lèrgies o intoleràncies i els aliments que contenen sucre. Així mateix, una bona hidratació i adoptar estratègies de maneig de l’estrès poden ser beneficiosos per a la millora dels símptomes.

 Per a les persones amb migranyes, es recomana identificar els desencadenants alimentaris individuals i evitar-los. Aquests desencadenants poden variar, però alguns comuns inclouen aliments com ara la xocolata, l’alcohol, el formatge i els additius alimentaris. A més, el fet de mantenir una alimentació equilibrada i regular, mantenir-se hidratat i evitant saltar-se àpats pot ser útil en la prevenció d’aquestes.

En alguns casos d’epilèpsia, la dieta cetogènica o la dieta modificada d’Atkins poden ser utilitzades com a tractament. Aquestes dietes són riques en greixos i baixes en carbohidrats i poden ajudar a reduir les convulsions en certes persones. Aquestes dietes s’han de seguir sempre sota supervisió mèdica.

No hi ha una dieta específica per a la malaltia de Menière, però es recomana una alimentació baixa en sal per reduir els símptomes de vertigen i problemes d’equilibri. A més, es poden requerir suplements de magnesi i altres nutrients específics en alguns casos.

 Aquestes malalties requereixen un enfocament dietètic específic per controlar l’acumulació de substàncies tòxiques al cos. En el cas de la fenilcetonúria, per exemple, es requereix una dieta baixa en fenilalanina, mentre que en la malaltia de Wilson, es recomana evitar aliments rics en coure.

  • Alimentació nocturna
  • Augment de pes
  • Deficiències de nutrients
  • Desnutrició o pèrdua de pes
  • Disfàgia/Dificultats per empassar
  • Disminució de la qualitat de vida
  • Estrès/Ansietat
  • Estrenyiment
  • Fatiga
  • Interferència de medicaments amb nutrients
  • Intoleràncies alimentàries
  • Insomni
  • Necessitat de complementació nutricional
  • Problemes intestinals
  • Problemes de bufeta
  • Problemes de deglució
  • Problemes de salut òssia

PRIMERA VISITA

La primera consulta pot durar entre 45 minuts i una hora i mitja, depenent de les necessitats de cada persona. L’objectiu és conèixer els hàbits alimentaris i d’activitat física i la rutina diària de la persona per tal de poder detectar els canvis a fer, marcar els objectius i calcular la despesa calòrica. 

 

Post-consulta: Després de la primera consulta, li enviarem un correu electrònic amb tota la informació i documentació necessàries per a que pugui assolir els objectius marcats a la primera visita, així com un menú adaptat a la perfecció en gramatges i un altre de més laxe, on podrà escollir les quantitats. També oferim l’opció de fer un seguiment setmanal a través de whatsapp en el que fem un seguiment i oferim consells per tal modificar possibles errors que s’hagin comès al seguir la dieta. 


SEGONES VISITES

Les consultes posteriors poden durar entre 30 minuts i una hora i estan enfocades a veure els canvis dietètics realitzats entre una consulta i una altra. En aquestes consultes mirem si cal fer algun canvi en la dieta o en la seva rutina diària i valorem si s’estan assolint els objectius proposats.


SEGUIMENT

Oferim un seguiment setmanal en el que contactarem amb vostè per whatsapp el dia de la setmana que triï. En aquest seguiment, comentarem com ha anat la setmana i oferim consells per millorar possibles errors que s’hagin comès. 

EQUIP

Nutrició

Nutrició
Expert en Trastorns Nutricionals Associats a Malalties Degeneratives: Restrenyiment, Pèrdua de Pes, Sobrepès. Dietes Personalitzades.